Wat is groene koffie? | Groene koffie info

De term “groene koffie” verwijst naar ongebrande rijpe of onrijpe koffie zaden.

Deze worden bewerkt om het pulp en slijm te verwijderen van de buitenste laag, en hebben daarna een intacte waslaag op het overgebleven oppervlak. Als ze niet rijp zijn, zijn ze groen. Zijn ze rijp, dan zijn ze bruin tot geel of hebben een roodachtige kleur en wegen doorgaans 300-330 mg per gedroogd zaad. Zowel vluchtige als niet-vluchtige stoffen dragen bij aan de smaak van de koffie zaad wanneer het wordt geroosterd. Vluchtige stikstofverbindingen (zoals alkaloïden, trigonelline, eiwitten en vrije aminozuren) en koolhydraten zijn van groot belang voor het volledige aroma van geroosterde koffie, en voor de biologische werking…

Welke biologische werking heeft het?
Groene koffiebonen bevatten chlorogenic zuur, dit vertraagt het vrijkomen van glucose in het lichaam na een maaltijd en zal daardoor gewichtsverlies bevorderen. Wanneer de koffie bonen worden gebrand, gaat het meeste van dit chlorogenic (CGA) zuur verloren.

Wat doet de koffie voor de lijn?

Dit is wat een Japans onderzoek ons vertelt…

Chlorogeenzuren (CGA) in het groene koffieboon extract (GCE) verlaagd de bloeddruk bij spontaan hypertensieve ratten en mensen. De auteurs onderzochten het bloeddruk-verlagend effect en de veiligheid van CGA bij patiënten met milde hypertensie door middel van een placebo-gecontroleerde klinische test fase. Proefpersonen kregen een behandeling met CGA (140 mg / per dag) of een placebo. Bloeddruk, hartslag, body mass index, bloedonderzoek, urineonderzoek, en subjectieve symptomen werden gedurende het onderzoek opgenomen. In de CGA groep, daalde de bloeddruk (systolisch en diastolisch) in de opname periode, dit gebeurde niet in de placebogroep. Er was geen verschil in de body mass index en polsslag tussen de groepen, noch waren er geen duidelijke bijwerkingen. De conclusie was dat CGA van GCE effectief is in het verminderen van de bloeddruk en veilig voor patiënten met milde hypertensie.Hoe zit het met de gebrande koffie?

Dit wil niet te zeggen dat gebrande koffie de voordelen niet heeft. Een onderzoek wat plaats vond midden 80’er jaren gaf aan dat het roosteren van de koffie, een unieke kanker-onderdrukkende verbindingen maakte niet gevonden in groene koffie. De overgrote meerderheid van studies zijn uitgevoerd op koffie van de gebrande boon en de voordelen voor de gezondheid daar van.

Is groene koffie gezond? onze conclusie…

Wat het zeker heeft is dat het een veel hogere antioxidant potentie heeft dan gebrande koffie. Sommige groene koffie bonen hebben een score van 2500 of hoger op de ORAC schaal, welke staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity – een abstracte meting van de potentie van een stof die oxidatieve stress verminderd. De koffie heeft een zelfde score als bijvoorbeeld een gelijk gewicht aan bosbessen, die scoort 10, een ander voorbeeld, een sinaasappel, heeft een lagere score van 3.


Groene koffie heeft een gunstige bloeddruk regulerende eigenschap.
Sommige groene koffie bonen hebben een hoge score op de ORAC schaal (10).

De Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC)…

is een maatstaf die oorspronkelijk is ontwikkeld door wetenschappers van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) om het antioxidantgehalte van voedingsmiddelen te meten.

Antioxidanten zijn stoffen die vrije radicalen neutraliseren, wat kan helpen bij het verminderen van oxidatieve stress en het risico op bepaalde chronische ziekten.

ORAC werd gebruikt om de capaciteit van voedingsmiddelen en voedingssupplementen te meten om vrije radicalen te neutraliseren. Het idee was dat voedingsmiddelen met een hogere ORAC-waarde potentieel krachtiger antioxidanten bevatten.

Het is echter belangrijk op te merken dat de ORAC-waarde enige kritiek heeft gekregen. In 2012 heeft het National Institute on Aging (NIA) in de Verenigde Staten het stopzetten van de publicatie van de ORAC-database aangekondigd. Ze stelden dat hoewel de ORAC-test nuttig kan zijn in laboratoriumomstandigheden, het niet nauwkeurig de biologische beschikbaarheid of de effecten van antioxidanten in het menselijk lichaam weerspiegelt.

In plaats van te focussen op specifieke getallen van ORAC-waarden, wordt nu algemeen aangenomen dat het belangrijk is om een gevarieerd dieet te consumeren met verschillende soorten voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, zoals groenten, fruit, noten en zaden. Deze voedingsmiddelen bevatten vaak verschillende soorten antioxidanten met verschillende functies in het lichaam.

Chlorogeenzuren (CGA) zijn een groep chemische verbindingen die te vinden zijn in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen, met name in koffiebonen.

Ook in fruit (zoals appels en bessen), groenten (zoals artisjokken en aardappelen), granen en andere planten.
Deze verbindingen behoren tot de klasse van polyfenolen, die bekend staan om hun antioxidante eigenschappen.

Enkele veelvoorkomende soorten chlorogeenzuren zijn:

 1. Cafeïnezuur: Dit is het meest voorkomende chlorogeenzuur en wordt in grote hoeveelheden aangetroffen in koffie.

 2. Quinezuur: Dit zuur komt voor in hoge concentraties in appels en andere vruchten.

 3. Chlorogeenzuur: Dit is een algemene term die wordt gebruikt voor een groep van gerelateerde verbindingen. Deze zuren zijn in verschillende concentraties aanwezig in diverse voedingsmiddelen.

Chlorogeenzuren hebben verschillende biologische activiteiten, waaronder antioxidantactiviteit, wat betekent dat ze vrije radicalen in het lichaam kunnen neutraliseren. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels, wat kan bijdragen aan veroudering en het ontstaan van bepaalde ziekten.

Bovendien wordt aan chlorogeenzuren toegeschreven dat ze enkele gezondheidsvoordelen hebben, zoals het verlagen van de bloeddruk en het verbeteren van de insulinegevoeligheid. Deze eigenschappen kunnen bijdragen aan het verminderen van het risico op bepaalde hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

Het is belangrijk op te merken dat de concentratie van chlorogeenzuren kan variëren tussen verschillende voedingsmiddelen en zelfs tussen verschillende variëteiten van dezelfde voedingsmiddelen. Ook kan het effect van chlorogeenzuren op de gezondheid afhangen van de hoeveelheid die wordt geconsumeerd en de algehele voedingscontext.

Cafeïnezuur is een type chlorogeenzuur dat in aanzienlijke hoeveelheden voorkomt in koffiebonen.

Hier zijn enkele effecten en potentiële gezondheidsvoordelen van cafeïnezuur:

 1. Antioxidanteigenschappen: Cafeïnezuur heeft antioxidante eigenschappen, wat betekent dat het in staat is om vrije radicalen in het lichaam te neutraliseren. Dit kan bijdragen aan het verminderen van oxidatieve stress en het beschermen van cellen tegen schade.

 2. Ontstekingsremmende werking: Er is enig bewijs dat cafeïnezuur ontstekingsremmende effecten kan hebben, wat belangrijk kan zijn bij het voorkomen van chronische ontstekingsziekten.

 3. Bloedsuikerregulatie: Sommige studies suggereren dat cafeïnezuur kan bijdragen aan de regulatie van de bloedsuikerspiegel, wat gunstig kan zijn voor mensen met diabetes of mensen die hun risico op het ontwikkelen van diabetes willen verminderen.

 4. Bloeddrukverlaging: Er is enig onderzoek dat suggereert dat cafeïnezuur kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk, wat gunstig kan zijn voor de gezondheid van het hart.

 5. Bescherming tegen neurodegeneratieve ziekten: Sommige studies hebben gesuggereerd dat cafeïnezuur neuroprotectieve eigenschappen heeft en kan helpen bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Het is belangrijk op te merken dat de meeste van deze effecten zijn waargenomen in laboratoriumonderzoek en dierstudies, en meer onderzoek bij mensen is nodig om de exacte impact op de menselijke gezondheid te begrijpen. Bovendien kan de hoeveelheid cafeïnezuur in koffie variëren afhankelijk van de koffieboonsoort, brandmethode en bereidingswijze. Het is ook essentieel om rekening te houden met individuele gevoeligheden voor cafeïne, omdat te veel cafeïne bij sommige mensen bijwerkingen kan veroorzaken, zoals nervositeit, slapeloosheid of maagklachten.

 

Quinezuur, ook bekend als kininezuur, is een chlorogeenzuur dat vaak voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen, waaronder appels, peren en sommige bessen.

Hier zijn enkele potentiële effecten en gezondheidsvoordelen van quinezuur:

 1. Antioxidanteigenschappen: Quinezuur, net als andere chlorogeenzuren, heeft antioxidante eigenschappen. Het kan helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, waardoor celbeschadiging wordt verminderd.

 2. Ontstekingsremmende werking: Sommige studies suggereren dat quinezuur ontstekingsremmende effecten kan hebben. Dit kan nuttig zijn bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam, wat op zijn beurt verband houdt met verschillende chronische ziekten.

 3. Cardiometabole gezondheid: Er is enig onderzoek dat aangeeft dat quinezuur gunstige effecten kan hebben op de cardiometabole gezondheid. Het kan bijdragen aan het verminderen van het risico op bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en type 2 diabetes.

 4. Bloeddrukregulatie: Er zijn studies die suggereren dat quinezuur kan bijdragen aan de regulatie van de bloeddruk. Een goede bloeddrukregulatie is belangrijk voor de algehele gezondheid van het hart en het voorkomen van hypertensie.

 5. Antimicrobiële eigenschappen: Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat quinezuur antimicrobiële eigenschappen heeft, wat betekent dat het mogelijk kan helpen bij het bestrijden van bepaalde bacteriën en schimmels.

Het is belangrijk op te merken dat het onderzoek naar quinezuur nog in een vroeg stadium is en dat meer studies nodig zijn om de specifieke impact op de menselijke gezondheid beter te begrijpen.23 gedachten over “Wat is groene koffie? | Groene koffie info

 1. Aequam memento rebus in arduis servare mentem — Помни, старайся сохранять присутствие духа в затруднительных обстоятельствах.

 2. Cognata vocabula rebus — Слова, соответствующие поступкам

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *