Wat is de ORAC schaal

De ORAC-schaal staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity.

Het is een meetmethode die wordt gebruikt om de totale antioxidante capaciteit van voedingsmiddelen en voedingssupplementen te meten. De ORAC-waarde geeft aan hoe effectief een bepaald voedingsmiddel of supplement vrije radicalen kan neutraliseren.

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die schade kunnen veroorzaken aan cellen, eiwitten en DNA, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen en veroudering. Antioxidanten, zoals die gemeten worden door de ORAC-waarde, kunnen vrije radicalen neutraliseren en daarmee bijdragen aan het verminderen van celbeschadiging en het bevorderen van de algehele gezondheid.

Hoewel de ORAC-waarde nuttig kan zijn als een algemene indicator van de antioxidante capaciteit van een voedingsmiddel, is het belangrijk op te merken dat het slechts één aspect is van de totale voedingswaarde van een voedingsmiddel. Bovendien is er discussie en debat geweest over de relevantie en nauwkeurigheid van de ORAC-waarde als een voorspeller van gezondheidsvoordelen in het menselijk lichaam.

Kortom, de ORAC-schaal is een instrument om de antioxidante capaciteit van voedingsmiddelen te meten, maar het is altijd aan te raden om een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan verschillende soorten antioxidanten en voedingsstoffen voor optimale gezondheidsvoordelen.

Hieronder vind je een lijst van 10 voedingsmiddelen die hoog scoren op de ORAC-schaal en vaak worden beschouwd als “superfoods” vanwege hun hoge antioxidante eigenschappen:

  1. Bosbessen: Bosbessen staan bekend om hun hoge gehalte aan antioxidanten, vooral anthocyanen, die kunnen helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en ontstekingen.
  2. Acai-bessen: Deze kleine, paarse bessen uit Zuid-Amerika zijn rijk aan antioxidanten en bevatten ook veel gezonde vetten en vezels.
  3. Granaatappels: Granaatappelsap en -zaden zijn een goede bron van antioxidanten, vooral ellaginezuur en anthocyanen.
  4. Kaneel: Naast het toevoegen van een heerlijke smaak aan voedingsmiddelen, heeft kaneel ook een hoge ORAC-waarde dankzij de aanwezigheid van flavonoïden en andere antioxidanten.
  5. Cranberries: Net als bosbessen zijn cranberries rijk aan antioxidanten en bevatten ze ook veel vitamine C en vezels.
  6. Artisjokken: Artisjokken zijn niet alleen een goede bron van vezels, maar ook van antioxidanten zoals quercetine en silymarine.
  7. Zwarte bessen: Deze bessen zijn een uitstekende bron van vitamine C en antioxidanten zoals anthocyanen en flavonoïden.
  8. Walnoten: Walnoten bevatten gezonde vetten, vezels en antioxidanten zoals ellaginezuur.
  9. Spinazie: Spinazie is een rijke bron van luteïne, zeaxanthine en andere antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid van de ogen en het verminderen van ontstekingen.
  10. Rode bonen: Deze peulvruchten zijn niet alleen een goede bron van eiwitten en vezels, maar bevatten ook veel antioxidanten zoals anthocyanen en isoflavonen.

Hoewel deze voedingsmiddelen hoog scoren op de ORAC-schaal, is het belangrijk om te onthouden dat een gezond dieet gebaseerd moet zijn op een verscheidenheid aan voedingsmiddelen om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Het is dus aan te raden om een evenwichtig dieet te volgen dat rijk is aan verschillende soorten groenten, fruit, volle granen, eiwitten en gezonde vetten.